Przez 偶o艂膮dek do piek艂a…

Lekko zab贸jczy sos z ostrych papryczek

sos
Lekko zab贸jczy sos

Pewnego dnia zebra艂em z w艂asnych krzew贸w du偶e ilo艣ci ostrych papryczek. Nie chcia艂em ich suszy膰, a nie nad膮偶a艂em z jedzeniem surowych. Konieczne by艂o znalezienie innej opcji na przechowanie zbior贸w. Zacz膮艂em wi臋c szuka膰 przepis贸w na przetwory z ostrych papryczek i tak trafi艂em na przepisy robienia sos贸w. Ostry sos to co艣, co lubi臋. Przeczyta艂em wiele gotowych przepis贸w i wybra艂em z nich to, co mi najbardziej pasowa艂o. Tak powsta艂 m贸j pierwszy przepis na lekko zab贸jczy sos z ostrych papryczek.

Ostry sos, przygotowanie do produkcji

Du偶o czyta艂em, du偶o szuka艂em i znalaz艂em informacj臋, 偶e aby ostry sos pozosta艂 ostry po obr贸bce termicznej i nie straci艂 swoich w艂a艣ciwo艣ci, powinien mie膰 jaki艣 kwa艣ny sk艂adnik. W kupnym sosie Tabasco wyra藕nie czu膰 ocet, ale mi nie do ko艅ca pasuje posmak octu. Dlatego zdecydowa艂em si臋 na ukwaszenie ostrych papryczek. Robi si臋 to podobnie jak w przypadku kwaszenia og贸rk贸w, jednak przyprawy dodane do kwaszenia maj膮 du偶e znaczenie, wi臋c streszcz臋 sk艂adniki i ich ilo艣ci:

  • 400 gr ostrych papryczek – do tej wersji sosu potrzeba 200 gr habanero i 200 gr jakiej艣 艂agodniejszej odmiany, ja wybieram zawsze Piri Piri
  • p贸l litra przegotowanej wody
  • czubata 艂y偶ka soli kamiennej niejodowanej
  • p贸艂 g艂贸wki czosnku
  • p艂aska 艂y偶eczka cukru br膮zowego albo miodu
  • 艂y偶eczka nasion gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 li艣cie laurowe

Kwaszenie ostrych papryczek

Do kwaszenia u偶ywam buteleczki szklanej zatykanej korkiem, kupi艂em j膮 w pewnym znanym szwedzkim sklepie. Przepis jest banalny, papryczki przek艂uwam wyka艂aczk膮 w paru miejscach, aby powietrze mog艂o z nich wylecie膰 po zanurzeniu w p艂ynie. Wrzucam do szklanego naczynia. wsypuje wszystkie przyprawy i wrzucam pokrojony w paski czosnek. Ca艂o艣膰 zalewam wod膮 z rozpuszczon膮 sol膮 i cukrem. Tak膮 mikstur臋 odstawiam w ciep艂e miejsce na przynajmniej 10 dni. Mo偶na pozna膰, 偶e kwaszenie dobieg艂o ko艅ca, jak zawarto艣膰 przestanie bomblowa膰 a woda zrobi si臋 lekko m臋tna. Uwa偶ajcie z w膮chaniem, nawet opary z tego naczynia potrafi膮 wywo艂a膰 rzek臋 艂ez. Dodam jeszcze, 偶e wszystko co robimy z papryczkami tak ostrymi jak habanero, powinni艣my robi膰 w jednorazowych r臋kawiczkach, jednocze艣nie uwa偶aj膮c aby nie dotkn膮膰 nikogo w trakcie przygotowania. Wiem to z autopsji – raz, zupe艂nie nie艣wiadomy mocy poszed艂em zrobi膰 siku 3 minuty po tym jak bez r臋kawiczek przek艂uwa艂em papryczki. W膮tpliwa przyjemno艣膰.

habanero piri piri
Papryczki habanero i Piri Piri przed kwaszeniem.

W procesie kwaszenia wa偶ne jest, aby zawarto艣膰 naczynia znajdowa艂a si臋 pod powierzchni膮 p艂ynu. Najlepiej wi臋c po艂o偶y膰 spodeczek i czym艣 go obci膮偶y膰. Poza tym warto wiedzie膰, 偶e nawet jedna utopiona muszka owoc贸wka potrafi zrujnowa膰 wszystko, wi臋c najlepiej dodatkowo zabezpieczy膰 od g贸ry naczynie 艣cierk膮 kuchenn膮, albo tak jak ja – nie do ko艅ca wepchni臋t膮 zatyczk膮 korkow膮. Dodam, 偶e to powinno sta膰 poza zasi臋giem dzieci i zwierz膮t domowych – jest na prawd臋 ostre i same opary s膮 dra偶ni膮ce oczy.

Przygotowanie lekko zab贸jczego sosu

Jak papryczki s膮 ju偶 ukwaszone, odlewamy przez sitko ca艂y p艂yn (oby nie do zlewu, b臋dziemy go za chwil臋 potrzebowa膰). W r臋kawiczkach odrywamy szypu艂ki od naszych ostrych kwaszonych papryczek i wrzucamy je do blendera. Dodajemy tez ukwaszony czosnek i wlewamy przecedzony wcze艣niej p艂yn. Pora to porz膮dnie zmiksowa膰. Skuteczno艣膰 miksowania zale偶y oczywi艣cie od sprz臋tu jaki mamy, ale najlepiej uzyska膰 g臋sty p艂yn, bez 偶adnych kawa艂k贸w papryczek czy pestek. Przelewamy ca艂o艣膰 do garnka i dorzucamy byle jak pokrojon膮 marchewk臋. Zagotowujemy pod przykryciem (przy w艂膮czonym wyci膮gu) i czekamy a偶 marchewka b臋dzie mi臋kka. Ponownie miksujemy na g艂adk膮 mas臋 i w zasadzie mamy gotowy, lekko zab贸jczy sos.

kwaszone ostre papryczki
Kwaszone ostre papryczki
sos
Gotowanie sosu

Pozostaje nam najprzyjemniejsza cz臋艣膰, czyli pakowanie w mniejsze naczynia. Ja najch臋tniej u偶ywam ma艂ych s艂oiczk贸w, takich, 偶eby mie膰 pewno艣膰, 偶e sos zostanie szybko spo偶yty (chocia偶 tak ostry sos nigdy mi si臋 nie zepsu艂, mo偶e ple艣艅 nie wytrzymuje takiej dawki kapsaicyny 馃檪 ). Gor膮cy jeszcze sos wlewam do s艂oiczk贸w i pasteryzuj臋 10 minut w wi臋kszym garnku w wodzie. Tradycyjnie po wyj臋ciu stawiam s艂oiczki do g贸ry dnem i tak sobie spokojnie stygn膮. Smacznego i pami臋tajcie – sos jest ostry jak ogon szatana, najpierw radz臋 spr贸bowa膰 ma艂膮 ilo艣膰 zanim doprawimy nim danie.

Pozosta艂e przepisy tutaj

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

10 komentarzy “Lekko zab贸jczy sos z ostrych papryczek”