Przez żołądek do piekła…

Ostry śledź pepperoni

śledź z pepperoni
śledź z pepperoni

Podczas ponurych, przed-wiosennych i po-zimowych dni, w oczekiwaniu na cieplejszą pogodę pozwalającą na wyniesienie sadzonek ostrych papryczek na balkon, wymyśliłem coś do zjedzenia. Miałem jeszcze solidną garść papryczek pepperoni, więc zajrzałem do lodówki aby wymyślić co z nimi zrobić. Znalazłem tam śledzia, więc stwierdziłem, że spróbuję. Do tego parę podstawowych składników, które każdy z nas ma zawsze w lodówce. Wyszło na prawdę smacznie, a przepis jest banalny, nazwa też: śledź pepperoni:)

Przepis na śledzia pepperoni

  • 3 kawałki śledzia z oleju
  • duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • pól cytryny
  • papryczka pepperoni
  • olej do wypełnienia
  • 2 cm świeżego imbiru
śledź z pepperoni
śledź z pepperoni

Żadnej specjalnej filozofii związanej z przygotowaniem nie ma, ale trzeba pamiętać, że to musi się przegryźć, więc najlepiej jeść dzień po przygotowaniu. Siekamy drobno cebulę. Papryczkę razem z nasionami (pepperoni bez nasion jest zbyt łagodne – nie przesadzajmy 🙂 ) kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i siekamy drobno razem z czosnkiem. Filety kroimy w kawałki o szerokości około 1 cm. Wszystko wrzucamy do słoika i mieszamy, tak aby wszystkie składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Na koniec wciskamy sok z cytryny (ja dodatkowo położyłem plaster ze skórką na wierzchu dla lepszego aromatu) i zalewamy olejem. Jak nie lubicie słonych rzeczy – filety można wymoczyć w wodzie. Ja tego nie robię, bo nawet sól zazwyczaj muszę dosolić. Śledź pepperoni gotowy – najlepiej wchodzi na świeżym pieczywie w formie koreczków. U mnie w domu to danie na tyle zasmakowało, że ja zjadłem jedynie jeden kawałek w trakcie degustacji.

W zależności od tego, jak ostre jedzenie lubimy, można eksperymentować. Dodawanie większej ilości pepperoni, albo zamiana pepperoni na inny gatunek papryki na pewno będzie mieć duży wpływ na smak. W najbliższym czasie będę modyfikował przepis, chcę dodać ostrą paprykę w wersji wędzonej, aby całość miała głębszy smak.

Pozostałe przepisy tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarz do “Ostry śledź pepperoni”