Przez 偶o艂膮dek do piek艂a…

Pikantna, kiszona kalarepa

Kiszona kalarepa
Kiszona kalarepa

Odk膮d dosta艂em ksi膮偶k臋 o robieniu kiszonek, poszala艂em w temacie. Nie ma chyba warzywa, kt贸rego jeszcze bym nie spr贸bowa艂 w wersji kiszonej. Oczywi艣cie w艂asnej produkcji, bo proces kiszenia jest banalny. Jednym z najbardziej udanych warzyw po kiszeniu jest kalarepa. Brzmi egzotycznie i szczerze m贸wi膮c, nie by艂o na ni膮 przepisu w ksi膮偶ce, kt贸r膮 dosta艂em. By艂a w lod贸wce i stwierdzi艂em, 偶e spr贸buj臋. Przy kolejnej partii do kiszenia dorzuci艂em troch臋 ostrych papryczek i wysz艂a jeszcze fajniejsza. Mimo, 偶e przepis jest prosty, podsumuj臋 go w paru krokach, je偶eli kto艣 chcia艂by to powt贸rzy膰.

Sk艂adniki do zrobienia kiszonej, pikantnej kalarepy

  • oczywi艣cie przyda si臋 kalarepa, jedna du偶a albo dwie ma艂e na s艂oik p贸l litra
  • gar艣膰 ostrych suszonych papryczek (jest zima, nie mam 艣wie偶ych, ale z nimi te偶 wyjdzie)
  • 艂y偶eczka soli niejodowanej (najlepsza kamienna)
  • z膮bek czosnku

Przygotowanie kiszonej, pikantnej kalarepy

Kalarep臋 trzeba obra膰 i pokroi膰 na paski, jakby艣my robili frytki. Wrzucamy do wyparzonego s艂oika i staramy si臋 jako艣 r贸wnomiernie powpycha膰 suszone ostre papryczki pomi臋dzy kawa艂ki kalarepy. Siekamy czosnek i wrzucamy na wierzch. Teraz pora wsypa膰 s贸l i zala膰 wszystko wod膮. Jak si臋 ciasno upchnie zawarto艣膰 s艂oika to na wierzchu b臋dzie p艂ywa膰 jedynie czosnek. A on mo偶e sobie tak p艂ywa膰. Zakr臋camy i mieszamy potrz膮samy lekko s艂oikiem, 偶eby s贸l si臋 rozpu艣ci艂a. Odstawiamy w ciep艂e miejsce, z lekko odkr臋con膮 pokrywk膮, aby gazy fermentacyjne mog艂y swobodnie ucieka膰. Zawarto艣膰 jest gotowa do jedzenia, jak p艂yn zmieni kolor na m臋tny i zawarto艣膰 przestanie gazowa膰. Mo偶na zje艣膰 wszystko, razem z ukiszonymi ostrymi papryczkami i czosnkiem.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.