Przez 偶o艂膮dek do piek艂a…

Domowy ocet cytrusowy „zero waste”.

Ocet cytrusowy „zero waste”

W sezonie ziomowym spo偶ywamy w domu du偶o cytrus贸w. Pomara艅cze, grejfruty, mandarynki, idzie du偶o cytryny do herbaty czy po prostu do gotowania (nie lubi臋 zakwaszania potraw octem). Czasami po wyci艣ni臋ciu soku na dwie szklanki ilo艣膰 odpad贸w zajmuje p贸艂 kosza na 艣mieci bio. Zacz膮艂em si臋 wi臋c zastanawia膰, czy jest jaki艣 spos贸b aby te odpadki wykorzysta膰, przecie偶 sk贸rki cytrus贸w tak pi臋knie pachn膮. (Dodam jeszcze, 偶e cytrusy nie s膮 wskazane jako odpadek na domowy kompost).

Sk膮d pomys艂 na ocet z cytrus贸w?

Znalaz艂em gdzie艣 przepis na domowy ocet ze sk贸rek cytrus贸w, stwierdzi艂em, 偶e sprobuj臋. Zrobi艂em ju偶 dobre kilka litr贸w fajnego octu i mog臋 si臋 podzieli膰 moim uproszczonym przepisem. A po co taki ocet? Teoretycznie, mo偶na go normalnie spo偶ywa膰. Ja osobi艣cie nie lubi臋 octu i w kuchni go nie u偶ywam. Sprawdza si臋 natomiast jako 艣rodek czysto艣ci. Ocet „zero waste” 艣wietnie myje p艂askie powierzchnie, 艣wietnie odkamienia 艂azienk臋 czy nawet czajnik zaro艣ni臋ty kamieniem. Przy okazji nie 艣mierdzi tak jak zwyczajny ocet.

Jak zrobi膰 ocet cytrusowy „zero waste” w domu?

Aby zacz膮膰, potrzebujemy s艂oika, najlepiej du偶ego, na par臋 litr贸w. Jako, 偶e ten ocet „zero waste” jest produktem ubocznym w kuchni, zazwyczaj nie zape艂niamy s艂oja ca艂ego od razu. Wrzucam tam ka偶d膮 sk贸rk臋 po manadarynce, wycisni臋te po艂贸wki cytryn czy limonek i stoponiowo si臋 zape艂nia. Aby fermentacja octowa przebiega艂a w艂a艣ciwie, nie zakr臋camy szczelnie s艂oika – musi by膰 dost臋p powietrza. Po wrzuceniu pierwszych cytrusowych odpadk贸w dolewamy odrobin臋 wody, aby przykry膰 to co w s艂oiku i na start warto doda膰 czubat膮 艂y偶k臋 cukru. Ilo艣膰 cukru nie ma wi臋kszego znaczenia, chodzi o to, aby ruszy艂y dro偶d偶e a nie proces gnilny. Kiedy dorzucam kolejne odpadki, ugniatam je ale nie dolewam ju偶 wody. Taki nastaw przykrywam 艣cierk膮 i lu藕no k艂ad臋 zakr臋tk臋. Grunt, 偶eby nam tam nie wpad艂a 偶adna musza owoc贸wka, bo wszystko szlag trafi nawet od jednej.

Kiedy s艂oik jest pe艂ny, obserwujemy fermentacj臋. W pewnym momencie przestaje gazowa膰 i osad zaczyna opada膰 na dno. To mo偶e w zale偶no艣ci od temperatury trwa膰 od tygodnia do nawet 8. Kiedy fermentacja ustanie, zlewam p艂yn przez 艣cierk臋 albo filtr do kawy do zakr臋canej butelki i zn贸w odstawiam. Po pewnym czasie na dnie zn贸w b臋dzie osad a p艂yn zrobi si臋 krystalicznie klarowny. Zlewam go do docelowej butelki, w moim przypadku po 艣rodku do mycia szyb ze spryskiwaczem. na tym etapie nasz ekologiczny 艣rodek czysto艣ci jest gotowy. Aby ocet lepiej pachnia艂, mo偶na doda膰 par臋 kropli ulubionego olejku eterycznego. Mi si臋 sprawdza albo olejek pomaranczowy, albo lawendowy, ale to kwestia gustu.

U mnie proces produkcji trwa non stop. Jeden ocet „zero waste” zlewam do butelki, drugi od razu zaczynam wstawia膰 na nowych cytrusowych odpadkach.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.